Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Αποτοξίνωση α λα ελληνικά!


Αφού φάγαμε και σκάσαμε ήρθε η ώρα να μαζευτούμε λίγο….
Όλοι ξέρουμε ότι η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί ένα πλήρες και πολύ υγιεινό γεύμα και σίγουρα είναι μια καλή λύση για αποτοξίνωση αυτές τις μέρες. Σας προτείνουμε λοιπόν μερικές ιδέες για τη χωριάτικη….αλλιώς!


Περιγραφή πιάτου
Μια τέλεια εκδοχή της χωριάτικης από το βιβλίο της Νταϊάνα Κόχυλα «Μεζές» - πλούσια και απόλυτα χορταστική.

Υλικά για 6-8 άτομα

Great Freaky Chefs θα χρειαστείτε:
  • 5-6 μικρά παξιμάδια της αρεσκείας σας (κρίθινα, ολικής αλέσεως ή ό,τι άλλο σας αρέσει)
  • ½ φλ. Ελαιόλαδο (πάντα και μόνο αυτό στις σαλάτες!) & 2 κουταλιές
  • 2 μεσαίες ντομάτες ψιλοκομμένες σε κύβους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά ξεσποριασμένη κομμένη σε κοματάκια
  • 1 καυτερή πιπεριά ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
  • 3 μικρές πράσινες πιπεριές σε άλμη, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 1 αγγούρι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές κάππαρη πλυμένη και στραγγισμένη
  • ½ φλ. θρυμματισμένη φέτα
  • ½ φλ. ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα
  • ½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • αλάτι
  • 1 κοφτό κουταλάκι ξερό βασιλικό
  • 1 κοφτό κουταλάκι ρίγανη
  • 12-15 πράσινες ελιές
Για να το εκτελέσετε:
Μουλιάζετε τα παξιμάδια (αν σας αρέσουν λίγο μαλακά), τα τοποθετείτε στον πάτο της σαλατιέρας και ραντίζετε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα (ντομάτες, πιπεριές, αγγούρι, κρεμμύδι και κάππαρη). Αλατίζετε.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα τυριά και λίγο από τα μυρωδικά με ένα πιρούνι για να τα θρυμματίσετε. Τα απλώνετε πάνω από τη σαλάτα, ρίχνετε τις ελιές, περιχύνετε με ½ φλ. Ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα μυρωδικά και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε και σερβίρετε.
Και μην ξεχαστείτε! Δεν χρειάζεται να φάτε τίποτα άλλο. Είναι υπέροχη και χορταστικότατη!
Η μήπως προτιμάτε να την τυλίξετε σε wrap?
Wraps με ελληνική σαλάτα
Περιγραφή πιάτου
Δεν το λές και πιάτο ακριβώς, αλλά μάλλον κάτι σε σνακ. Πολύ καλή ιδέα για το γραφείο για να αποφύγετε να παραγγείλετε πάλι (μην ξεχνιόμαστε, έχουμε και κρίση!!!) (συνταγή της Αλεξίας Αλεξιάδου)


Υλικά για 1 wrap

Great Freaky Chefs θα χρειαστείτε:
  • 50 γρ. φέτα τριμμένη
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένες ελιές καλαμών
  • 1 κουταλιά μαγιονέζα ή γιαούρτι
  • ½ αγγούρι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες ή κυβάκια
  • ½ κουταλάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένη ντομάτα
  • ½ κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη και στραγγισμένη
  • 1 πίτα τύπου tortilla

Για να το εκτελέσετε:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα απλώνουμε πάνω στο wrap. Τυλίγουμε το wrap και στη συνέχεια το wrap σε αντικολλητικό χαρτί. Φυλάξτε στο ψυγείο και απολαύστε!


Τι θα λέγατε όμως και για μια σαλάτα ζυμαρικών με χωριάτικη σαλάτα???


Κρύα σαλάτα ζυμαρικών με χωριάτικη σαλάτα
Περιγραφή πιάτου
Εδώ δεν έχουμε να σας πούμε συνταγή με λεπτομέρειες, αλλά μπορείτε να φτιάξετε τη χωριάτικη σαλάτα σας, όπως ακριβώς την ξέρετε με ντοματούλα, φετούλα, αγγουράκι, κρεμμύδι και λαδάκι (καλό είναι να ψιλοκόψετε τα λαχανικά και τη φέτα) και να την ανακατέψετε με μικρά ζυμαρικά, όπως π.χ. φιογκάκια και να τη φυλάξετε στο ψυγείο.
Great Freaky Chefs θα χρειαστείτε:
  • 2 ντομάτες
  • 1 αγγουράκι
  • 1 κρεμμύδι
  • λίγη φέτα
  • αλάτι και πιπέρι
  • ρίγανη και βασιλικό (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο
  • μισό πακέτο ζυμαρικών (φιογκάκια, βίδες)

Για να το εκτελέσετε:
Όπως είπαμε και πιο πάνω ετοιμάζετε τη χωριάτικη σαλάτα ψιλοκόβοντας όλα τα υλικά.
Σε μια κατσαρόλα βράζετε για περίπου 10-11’ τα ζυμαρικά (ακολουθήστε τις οδηγίες του πακέτου) και τα στραγγίζετε.
Αφού κρυώσουν λίγο, ρίχνετε μέσα τη χωριάτικη σαλάτα και ανακατεύετε πολύ καλά.
Παγώνετε και σερβίρετε δροσερή.
Επίσης ένα πλήρες γεύμα ή μια ωραία συνοδευτική σαλάτα (ωραία ιδέα και για τραπέζι ή buffet!)
Εναλλακτικά


Κρύα σαλάτα ζυμαρικών με ντομάτα και σκορδάκι
(όχι πολύ χωριάτικη –μάλλον λίγο ιταλική!)

Great Freaky Chefs θα χρειαστείτε:
  • 2-3 ντοματούλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • μισό πακέτο ζυμαρικά (φιογκάκια ή βίδες)
  • λίγη mozarella
Για να το εκτελέσετε:
Ψιλοκόβετε την ντομάτα και τη βάζετε σε ένα μπωλ. Προσθέτετε το σκόρδο ψιλοκομμένο, λίγο λάδι και αλάτι και αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν όση ώρα βράζουν τα μακαρόνια.
Σε μια κατσαρόλα λοιπόν, βράζετε τα ζυμαρικά για περίπου 10-11’. Στραγγίζετε, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν και αφού κρυώσουν λίγο προσθέτετε τις ντοματούλες με το σκόρδο και το λάδι. Στο τέλος βάζετε και τα μοτσαρελάκια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μπαλίτσες μοτσαρέλας που πουλάνε μέσα σε νερό, αφού τις στραγγίσετε) και ανακατεύετε καλά. Έτοιμο για σερβίρισμα! Τρώγεται εξίσου ευχάριστα και αφού μείνει στο ψυγείο λίγες ώρες.



Freaky ντάκος

Περιγραφή πιάτου:
Ως καλοί Έλληνες όλοι έχουμε δοκιμάσει και στους περισσότερους αρέσει πολύ ο γνωστός κρητικός ντάκος γνωστό και ως κουκουβάγια σε άλλες περιοχές…

Εμείς το φτιάχνουμε λίγο διαφορετικά και μας αρέσει πολύ.

Great Freaky Chefs θα χρειαστείτε:
  • 3-4 μικρά κρίθινα παξιμαδάκια
  • 1-2 ντομάτες
  • κατίκι Δομοκού
  • κάπαρη
  • λάδι και
  • λίγο balsamico
Στο περίπου, αλλά μπορείτε να παίξετε με τα υλικά ανάλογα με το γούστο σας (πιο πολύ λάδι, πιο πολύ κατίκι, κλπ)
Για να το εκτελέσετε:
Όπως και πιο πάνω, αν θέλετε μπορείτε να βρέξετε λίγο τα παξιμαδάκια για να μαλακώσουν και στη συνέχεια να τα ραντίσετε με λίγο λαδάκι.
Από πάνω ακριβώς τοποθετείτε την ντομάτα και στη συνέχεια απλώνετε όσο κατίκι θέλετε.
Πασπαλίζετε με έξτρα ελαιόλαδο, λίγο ξύδι balsamico και κάππαρη
Good luck freaky chefs!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...