Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Κωνσταντινούπολη, μια πόλη για όλες τις αισθήσεις!

Ένα πρόσφατο ταξίδι στην κοντινή και πανέμορφη Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε μια πραγματική αποκάλυψη για έναν από τους freaky chefs που ξεκίνησε για το ταξίδι με κάθε επιφύλαξη….

Εντάξει λοιπόν το παραδέχομαι! Η Κωνσταντινούπολη είναι από τις πιο όμορφες πόλεις που έχω επισκεφθεί και αυτό που νομίζω έχει τρομερό ενδιαφέρον είναι ότι πραγματικά είναι μια πόλη που ξυπνά όλες τις αισθήσεις:Υπέροχες εικόνες με κυρίαρχο το Βόσπορο και χρώματα που πλημμυρίζουν την πόλη, ακούσματα παράξενα, όπως το κάλεσμα του ιμάμη για προσευχή, μυρωδιές που σε ταξιδεύουν, αγγίγματα και γεύσεις μοναδικές.

Λίγες φωτογραφίες που καταγράφουν τη δική μου γαστριμαργική πλευρά της Πόλης και μια πρόταση για ένα από τα ωραιότερα εστιατόρια που έχω επισκεφθεί.




Ζαχαροπλαστείο κοντά στην Αγία Σοφία. Στην αριστερή πλευρά της βιτρίνας ετοιμάζεται ντονέρ και παρελαύνουν κεμπάπ, έτοιμα για ψήσιμο και στην αριστερή πλευρά, σαν ψεύτικα, γλυκά με βάση τους ξηρούς καρπούς, περιμένουν τους κουρασμένους τουρίστες να τα γευθούν.









Η αγορά των μπαχαρικών! «Αφήστε με εδώ και ελάτε σε 2 μέρες να με πάρετε» αναφώνησα μόλις μπήκα στην πολύχρωμη και μυρωδάτη στοά. Πολύχρωμα βουναλάκια με μπαχαρικά κάθε είδους, τσάγια με βάση φυσικά υλικά, λουκούμια, γλυκά, μπακλαβάδες, αποξηραμένες πιπεριές, τσίλι, λιαστές ντομάτες, μελιτζάνες, τυριά, αλλαντικά, παστουρμάδες, χαβιάρι, τουρσιά και κάθε λογής λιχουδιά είναι η χαρά του κάθε foodie! Μια μικρή γεύση από τον ερασιτεχνικό μου φωτογραφικό φακό….

Ό,τι και αν δοκιμάσαμε στην Κωνσταντινούπολη ήταν πραγματικά υπέροχο – από το ντονέρ στο δρόμο, μέχρι το καλύτερο κιουνεφέ (γλυκό με φύλλο καταϊφι, γεμιστό με άγλυκο τυρί και σιρόπι) που έχω δοκιμάσει ποτέ.

Η αποκάλυψη της γεύσης όμως, ήρθε ένα απογευματάκι σε ένα πανέμορφο, γραφικό σοκάκι της παλιάς πόλης, στην περιοχή Edirnekapi όπου βρίσκεται το εστιατόριο Asitane.




Σ’ αυτό το εστιατόριο που προσφέρει πιάτα μιας ιδιαίτερης οθωμανικής κουζίνας, οι ιδιοκτήτες συγκέντρωσαν μετά από έρευνα συνταγές από τα αρχεία του παλατιού, από βιβλιοθήκες, διπλωμάτες και άλλες πηγές και δημιούργησαν ένα μενού με πιάτα που περιλαμβάνονταν στις επιλογές του παλατιού και των σουλτάνων μεταξύ του 15ου και 18ου αιώνα.
Μια μοναδική γευστική εμπειρία σε ένα πανέμορφο, ήσυχο χώρο με άψογο σέρβις και διακριτική μουσική.
Εκεί λοιπόν δοκιμάσαμε μια γευστικότατη και αρωματική σούπα του 1469 με κάστανα, γιαούρτι, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και μέντα. Απλά υπέροχη.
Ένα άλλο πιάτο που δοκιμάσαμε και θεωρώ ότι είναι από τα πιο γευστικά πιάτα που έχω ποτέ δοκιμάσει ήταν μια υπέροχη λιανισμένη χήνα μέσα σε πιλάφι με αμύγδαλα, σταφίδες, κουκουνάρια και όλα αυτά τυλιγμένα σε ένα τραγανό λεπτό φύλλο που οι Τούρκοι ονομάζουν “Yufka”.

Ένα εστιατόριο πραγματικά ξεχωριστό, όπου η όλη διαδικασία αποτελεί μια ευχάριστη γαστριμαργική εμπειρία και το οποίο έχουν ξεχωρίσει μεταξύ άλλων οι New York Times και η εφημερίδα Guardian.

Το καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας στην υπέροχη αυλή του.

Ανοιχτό από το μεσημέρι – φροντίστε να κάνετε μια κράτηση για να είστε σίγουροι!

Εδώ είναι και τα στοιχεία του εστιατορίου για να το δοκιμάσετε στην επόμενη σας επίσκεψη στην Πόλη

Kariye Camii Sokak No: 6 34240 Edirnekapi, Istanbul - Turkey
Tel: +90 (212) 635 7997 Fax: +90 (212) 521 6631


Και επειδή μάλλον σας έχουμε ανοίξει την όρεξη, ένα ωραίο πολίτικο μοσχαράκι και ένα ραβανί για επιδόρπιο, ακολουθούν:
Χουνκιάρ Μπεγιεντί
Πολίτικο φαγητό μιας και μιλάμε για την Πόλη την αγαπημένη. Το Χουνκιάρ Μπεγιεντί είναι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας και μπορείτε από τώρα να γλείφετε τα δάχτυλα σας.

1 σχόλιο:

  1. η Κωνσταντινούπολη είναι μία πόλη με ιδιαίτερες γεύσεις και μυρωδιές Ανατολής!!!!
    Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...