Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Οι Βασιλόπιττες των FreakyChefs

'Ηρθε η ώρα της Βασιλόπιττας με το τέλος του 2010. Δεν θα σας αφήναμε έτσι. Εμείς οι FreakyChefs προτείνουμε μια εναλλακτική βασιλόπιττα και μια παραδοσιακή της μανούλας

Η πρώτη είναι το γνωστό, εξαιρετικό Carrot Cake. Η συνταγή είναι της φίλης Φλώρας, η οποία το έφτιαξε στο Χριστουγεννιάτικο τσάι που ετοίμασε. Εμείς αποφασίασμε να το αναρτήσουμε ως βασιλόπιττα
FreakyChefs θα χρειαστείτε:

  • 1 1/3 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα ζάχαρη λευκή
  • ½ κούπα ζάχαρη καστανή
  • 1 ½ κουταλάκι γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι γλυκού baking powder
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
  • 1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
  • ½ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2/3 κούπας σπορέλαιο
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 κούπες τριμμένο καρότο
  • 1 κούπα καρύδια
  • ½ κούπα σταφίδες μουλιασμένες σε ποτό
Χτυπάς το σπορέλαιο με τη ζάχαρη και τα αυγά και προσθέτεις σταδιακά και τα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας στο τέλος τα καρότα, καρύδια και σταφίδες. Βάζεις το μίγμα σε ελαφρά λαδωμένη στρογγυλή φόρμα και ψήνεις στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Frosting
  • 1 πακέτο τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
  • 1-2 κουταλιές βούτυρο
  • ¾ κούπας ζάχαρη άχνη ή λιγότερο
  • Λίγο βανίλια
Χτυπήστε το Φιλαδέλφεια  & το βούτυρο προσθέτοντας τη ζάχαρη σιγά σιγά. Απλώνεις το μίγμα σε κρύο κέικ και διακοσμείς με τριμμένο καρύδι και κανέλλα ή λίγο μαύρη ζάχαρη.

Η Πολίτικη Βασιλόπιττα της Μανούλας

Η Βασιλόπιττα της μανούλας είναι τέλεια αλλά απαιτεί περισσότερο κόπο. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά αφράτο τσουρέκι, όπου μυρίζει όλο το σπίτι. 

FreakyChefs θα χρειαστείτε για 8 άτομα:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μαγιά της μπύρας από τον φούρνο για kg αλεύρι ή 3 φακελάκια ξερή μαγιά
  • ¾ ποτήρι γάλα
  • 130 gr βούτυρο αγελάδας λιωμένο
  • 4 αυγά
  • 1 ½  κούπα ζάχαρη λευκή
  • 1 φακελάκι μαχλέπι
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση FreakyChefs

  • Λιώνουμε την μαγιά σε ένα ποτήρι νερό (το μείγμα θα φουσκώσει)
  • Χτυπάμε τους 3 κρόκους και τα 3 ½ ασπράδια από τα αυγά μαζί με την ζάχαρη και το γάλα το οποίο το ζεσταίνουμε ώστε να γίνει χλιαρό. Τον ένα κρόκο τον κρατάμε για να αλείψουμε την βασιλόπιττα στο τέλος. Αυτό καλό είναι να γίνει στο μίξερ ή multi για να λιώσει καλά η ζάχαρη
  • Σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι, μαχλέπι & βανίλια, και ανοίγουμε μια "λακκούβα" στην μέση.
Μέσα στην «λακκούβα» ρίχνουμε, τα χτυπημένα αυγά με την ζάχαρη και το γάλα, και το μισό λιωμένο βούτυρο. Στην συνέχεια ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή. Για να μην κολλάει η ζύμη, αλείφουμε τα χέρια μας με το υπόλοιπο βούτυρο.

Προσοχή FreakyChefs, πρέπει να φουσκώσει η ζύμη. Βάζουμε λοιπόν την ζύμη, στον φούρνο στον αέρα στους 37-40 βαθμούς. Όταν η ζύμη γίνει διπλάσια, την βγάζουμε από τον φούρνο και την ζυμώνουμε πάλι. Στην συνέχεια την τοποθετούμε σε ένα ταψί Νο 28, αφού το έχουμε βουτυρώσει ελαφρώς. Από πάνω την πασαλείφουμε με τον κρόκο του αυγού, που έχουμε κρατήσει. Την βάζουμε στον φούρνο ξανά στους 37-40 βαθμούς και αφού φουσκώσει πάλι, ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 175 βαθμούς μέχρι να ψηθεί για 20 – 25 λεπτά.

Για το deco, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα, να βάλετε την χρονολογία (πριν ψηθεί), να λιώσετε σε μπεν μαρί, λευκή σοκολάτα ή κάποια σοκολάτα που σας αρέσει πολύ και να την περιχύσετε από πάνω

Good Luck Freaky Chefs !!!!!

Happy New Year

1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτική η "Βασιλόπιττα της Μανούλας" !!!

    Την έφτιαξα χθες και ξετρελάθηκαν όλοι ....
    Απορία : έβαλα δύο φακελάκια μαχλέπι ...πειράζει ???

    Happy New Year !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...