Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Τάρτα Λεμόνι


Περιγραφή πιάτου
Κυριακή και ήρθε η ώρα για το κλασικό οικογενειακό τραπέζι. Η μαμά με ρώτησε τι γλυκό να φτιάξει και εγώ ως καλό παιδί είπα «Μη φτιάξεις γλυκό, δεν χρειάζεται να τρώμε γλυκά». Σιγά που δε χρειάζεται! Απλά ήθελα να έχω την ευκαιρία να δοκιμάσω καμιά καινούρια συνταγή και ψάξε-ψάξε βρήκα μια ωραία τάρτα λεμόνι που πολύ καιρό ήθελα να φτιάξω.
Η συνταγή για τη γέμιση της τάρτας προέρχεται από το smittenkitchen.com ενώ η βάση της τάρτας από δοκιμασμένη συνταγή του Παρλιάρου για σίγουρη επιτυχία.


Υλικά για 8-10 μερίδες

Great Freaky Chefs θα χρειαστείτε:
Για την τάρτα:
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. βούτυρο παγωμένο (Προσοχή! Είναι σημαντικό το βούτυρο να είναι παγωμένο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αβγό
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση της τάρτας λεμόνι:
  • 1 ολόκληρο λεμόνι (ναι, καλά διαβάσατε! Με τη φλούδα) περίπου 130 γρ.
  • 1 ½ κούπα ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 2 κουτ. σούπας (περ. 14γρ.) κορν φλάουρ
  • ¼ κουτ. γλ. αλάτι
Για να το εκτελέσετε:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170oC πάνω-κάτω.

Τάρτα
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και στη συνέχεια φτιάχνουμε με τη ζύμη μια μπάλα, την οποία αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο (σε μεμβράνη) για τουλάχιστον 20΄. Στη συνέχεια την απλώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο και την απλώνουμε σε ταρτιέρα 24 εκ.
Απλώνουμε διαφανή μεμβράνη πάνω στην τάρτα, τη γεμίζουμε με ρύζι για να μην επιτρέψουμε στην τάρτα να φουσκώσει και την ψήνουμε για περίπου 20’.

Κρέμα λεμόνι:
Κόβουμε το λεμόνι σε ροδέλες – αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια (το δικό μου δεν είχε!, περίεργο) και τα βάζουμε στο μίξερ μαζί με το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να πολτοποιηθεί το λεμόνι. Συνεχίζουμε προσθέτονας τα αβγά, το κορν φλάουρ και τα αλάτι.





Το μείγμα που θα προκύψει είναι αρκετά υγρό, μην τρομάξετε, θα σφίξει κατά το ψήσιμο.

Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, προσθέτουμε την κρέμα λεμονιού και ψήνουμε και πάλι για 35 με 40 σε μέτριο φούρνο (170-180oC).




Good luck freaky chefs!




1 σχόλιο:

  1. Λοιπόν FreakyChefs, με πορώσατε! Τις προάλες έφτιαξα τάρτα λεμόνι με άλλη συνταγή αλλά το αποτέλεσμα δεν με ικανοποίησε. Θα δοκιμάσω και την δική σας πρόταση και θα σας ενημερώσω. Εκ πρώτης όψεως πάντως φαίνεται εύκολη συνταγή. Α ναι, είχα διαβάσει κάπου ότι για να μην χαλάς το ρύζι μπορείς να βάλεις ταψάκι να συγκρατήσει το φούσκωμα της βάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...