Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικα Μαγειρέματα από τους FreakyChefs

Το χριστουγεννιάτικο menu των FreakyChefs!

Μπορεί η όλη  κατάσταση να μη βοηθάει να μπούμε σε χριστουγεννιάτικο mood, οφείλουμε όμως πλέον να το παραδεχτούμε: τα Χριστούγεννα έφτασαν και είναι μια καλή ευκαιρία να αφήσουμε λίγο τα προβλήματα στην άκρη και να περάσουμε χρόνο με φίλους και αγαπημένους! Και τι καλύτερο από το να τους συγκεντρώσουμε στο σπίτι, να στολίσουμε ωραία το τραπέζι μας και να γεμίσουμε το σπίτι με μυρωδιές και αρώματα!

Καλές Γιορτές


Ιδού λοιπόν η πρόταση των freaky chefs για τα Χριστούγεννα

Πρώτο πιάτο:
Βελουτέ μανιταριών
Τάρτα με gorgonzola και κρεμμύδια (είναι μέσα στο blog)
Κυρίως πιάτο:
Γαλοπούλα γεμιστή παραδοσιακή ή παπάκι με πορτοκάλι
Χοιρινό με δαμάσκηνα και βερίκοκα

Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα

Επιδόρπιο:
Banoffeeeeeeeeeeeee!!

Πιάτο τυριών:
Επιλέξτε ξεχωριστά τυριά γι’ αυτή την ξεχωριστή ημέρα!
Η πρότασή μας:
Τυρί Πυρηναίων
Camembert
Πικάντιο προβολόνε
Κατσικίσιο τυρί chevre με cranberries
Και μια ωραία γραβιέρα Μετσόβου

Cream of mushroom (ή αλλιώς βελουτέ μανιταριών)

Περιγραφή πιάτου
Δοκιμάστε τη και στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι – θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους (και όχι από γιαούρτια). Η συνταγή, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι από βιβλίο της Αλεξίας Αλεξιάδου

Υλικά για 6 άτομα

Great Freaky Chefs θα χρειαστείτε:
  • 200 γρ. άγρια μανιτάρια chanterelles ή πλευρότους
  • 300 γρ. άσπρα μανιτάρια σε φετάκια
  • 35 γρ. πορτσίνι (προαιρετικά)
  • 1/3 κούπας βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό κότας (αν έχετε σπιτικό ακόμα καλύτερα!)
  • 5-6 κλωνάρια μαϊντανό
  • 1 ¼ κούπας κρέμα γάλακτος
  • 3 κουταλιές κρύο βούτυρο σε κομματάκια
Για να το εκτελέσετε:
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (με νωπό χαρτί κουζίνας) – αν χρησιμοποιήσετε και πορτσίνι θα πρέπει να τα μουλιάσετε για 20’ περίπου σε κρασί. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδια, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να μαλακώσουν (όχι στο τέρμα της θερμοκρασίας!). Ρίχνουμε τα μανιτάρια (εκτός από τα πορτσίνι) και τα μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα πορτσίνι με το κρασί και βράζουμε λίγο ακόμα με την κατσαρόλα ανοιχτή μέχρι να εξατμιστεί το υγρό. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζωμό, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι , καλύπτουμε και σιγοβράζουμε για μισή ώρα (ξέρω, θα πείτε πολύ άνοιξε-κλείσε τις κατσαρόλες, αλλά πραγματικά αξίζει)!
Πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν πουρές.
Τη μεταφέρουμε σε καθαρή κατσαρόλα επάνω στη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά ώστε να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί στη σούπα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι, αν χρειάζεται, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Θα σας μείνει αξέχαστη!

Γαλοπούλα γεμιστή

Υλικά για 12 άτομα

Freaky Chefs θα χρειαστείτε:
1 κούπα κάστανα έτοιμα βρασμένα (σε συσκευασία στο s/m)
2/3  κούπας βούτυρο
¼  κούπας φυσικό χυμό πορτοκάλι
¼  κούπας χυμός από μανταρίνι
2/3  κούπας χυμός από λεμόνι
1 γαλοπούλα περίπου 5 kg
αλάτι & πιπέρι
¼ κιλό κιμάς από μοσχάρι
½  κιλό κιμά από χοιρινό
¼  κούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½  κούπα ρύζι 
¼  κούπας κουκουνάρι
¼  κούπας σταφίδας (προαιρετικά)
1/3κούπας βούτυρο
½  κούπα ζωμό κότας
2 κουταλιές brandy
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Για να το εκτελέσετε:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165C.
Λιώνουμε 2/3 κούπας βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε του χυμούς από το πορτοκάλι, το λεμόνι και το μανταρίνι. Αλείφουμε τη γαλοπούλα εσωτερικά και εξωτερικά και κρατάμε το υπόλοιπο για τη διάρκεια του ψησίματος. Αλατίζουμε και ρίχνουμε πιπέρι.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια θερμοκρασία σοτάρουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε τον κιμά (μοσχαρίσιο και χοιρινό) μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα και να μαλακώσει τελείως το κρεμμύδι. Στεγνώνουμε από τυχόν λίπη. Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα ψιλοκομμένα, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, 1/3 κούπας βούτυρο, το ζωμό και το brandy, 1 κουταλάκι αλάτι και ½ κουταλάκι πιπέρι. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα.
Εναλλακτικά και για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να ετοιμάσετε τη γέμιση και να τη δώσετε στον κρεοπώλη να γεμίσει και να δέσει εκείνος της γαλοπούλα ώστε να την βάλετε απλά στο φούρνο!
Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο ταψί για να τοποθετήσετε τη γαλοπούλα. Καλύψτε τα μπουτάκια και το στήθος με αλουμινόχαρτο. Ρίξτε λίγο νερό στον πάτο (να καλύψει την επιφάνεια και λίγο παραπάνω) του ταψιού και διατηρήστε το καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτοντας όποτε χρειάζεται.
Ψήνουμε τη γαλοπούλα για 4-5 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε το φούρνο και με ένα πινέλο απλώνουμε το μείγμα βουτύρου-χυμών. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200C την τελευταία ώρα του ψησίματος και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Τip 1: Η γαλοπούλα πρέπει να ψηθεί τόσες ώρες, όσες είναι τα κιλά της (π.χ. 5κιλά – 5ώρες)



Πάπια με πορτοκάλι

Περιγραφή πιάτου
Όχι δεν είναι κινέζικο. Είναι εναλλακτικό πιάτο για όσους δεν συμπαθούν τη γαλοπούλα, όπως εγώ για παράδειγμα.

Υλικά 
Great Freaky Chefs θα χρειαστείτε:
  • 1 πάπια κατεψυγμένη 2 kg περίπου. Μπορείτε να την αγοράσετε σε οποιοδήποτε supermarket
  • 7-8 κουταλιές της σούπας λάδι ή με το μάτι να γεμίσει ο πάτος της κατσαρόλας
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 καρότα κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 1 ποτήρι άσπρο κρασί
  • 1 λεμόνι
  • 2 πορτοκάλια & 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι quantro (εναλλακτικά και Gran Marnier)
  • αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη
  • 1 – 1.5 κουταλάκι corn flour
Για να το εκτελέσετε:
Ροδίζουμε ολόκληρη την πάπια στο λάδι και το ζουμάκι που θα βγεί το κρατάμε στην άκρη. Είναι λιπαρό το παπάκι και βγάζει αρκετό λίπος.
Στην συνέχεια, αφαιρούμε το λίπος από την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια & τα καρότα ώστε να τσιγαριστούν μαζί με το αλάτι & πιπέρι. Στην συνέχεια σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό ή και περισσότερο αν χρειαστεί, και αφήνουμε την πάπια να σιγοβράσει για 1-1.5 h
Αφού βράσει το παπάκι το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού & πορτοκαλιού, και το ξύσμα από τα 2 πορτκάλια, λίγη ζάχαρη και το λίπος που έχουμε κρατήσει.
Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε το corn flour. Καλό είναι προηγουμένως να το έχουμε διαλύσει σε φλιτζανάκι του καφέ για να μην σβολιάσει.

Τεμαχίζουμε το πλέον βρασμένο παπάκι σε κομμάτια και το ρίχνουμε μέσα στην σάλτσα μέχρι να πάρει μία βράση σε χαμηλή φωτιά.


Χοιρινό με δαμάσκηνα & βερίκοκα

Περιγραφή πιάτου
Η αγαπημένη χριστουγεννιάτικη συνταγή από τη θεία Ρενάκι (δεν είναι επώνυμο!). Είναι ένα νόστιμο και εύκολο πιάτο το οποίο μπορείτε να το σερβίρετε μόνο του ή μαζί με τα υπόλοιπα Χριστουγεννιάτικα πιάτα.

Υλικά - Για 8 άτομα
Great Freaky Chefs θα χρειαστείτε:
  • 1 χοιρινό ρολό το οποίο θα πείτε στον χασάπη σας να το αλατίσει και να του βάλει και πιπέρι πριν σας το δώσει δεμένο. Υπολογίστε να είναι για 8 άτομα
  • 1 – 2 φακελάκια δαμάσκηνα & βερίκοκα ανάλογα με το πόσο σας αρέσουν. Για την συνταγή προτείνουμε 1 δαμάσκηνο & 1 βερίκοκο
  • πατατούλες στρογγυλές μπόλικες
  • Χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 1 κονσέρβα ανανά (χρειαζόμαστε τις φέτες ανανά και το ζουμάκι)
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
Για να το εκτελέσετε:
Σε ένα ταψί βάζουμε το χοιρινό από τον χασάπη. Το αλείφουμε καλά με λάδι. Κατά μήκος του ρολού, στο πάνω μέρος, τοποθετούμε τις φέτες του ανανά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε, στο ταψί, το λάδι και τον μισό χυμό από την κονσέρβα του ανανά.
Το ψήσιμο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, στο ρολό ώστε να μην χάσει τα ζουμιά του. Αρχικά, το ψήνουμε στους 250 βαθμούς μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και στην συνέχεια το κατεβάζουμε στους 200 βαθμούς. Επιπλέον το γυρνάμε για να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές. Ο ανανάς μένει σταθερός στο πάνω μέρος του ρολού. Κατά διαστήματα το τρυπάμε και με το πιρουνάκι μας. Το ψήσιμο διαρκεί γύρω στις 3 ώρες και το παρακολουθούμε τακτικά ώστε αν «πιει» τα υγρά του, στην πορεία, να προσθέσουμε χυμό ανανά (από τον υπόλοιπο μισό που έχει μείνει).
Σάλτσα
Το ωραίο αυτό ζουμάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μια ωραία σάλτσα, για το ρολό μας.
Έχουμε λοιπόν FreakyChefs
  • Σουρώνουμε το ζουμάκι από το ταψί
  • Σε ένα φλυτζανάκι του καφέ βάζουμε, βάζουμε 1 δάχτυλο λάδι, 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα, 1 λεμόνι στυμμένο, και διαλύουμε μια κουταλιά corn flour (προσοχή να μην σβολιάσει). Το corn flour μπορούμε να το διαλύσουμε και σε ένα χωριστό φλιτζανάκι.
  • Συμπληρώνουμε λίγο στο ζουμάκι του χοιρινού και το βάζουμε να πάρει μια βράση μέχρι να πήξει
Τεμαχίζουμε σε φέτες και σερβίρουμε
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα

Περιγραφή πιάτου:
Μια σαλάτα δροσερή και εύκολη, γεμάτη με χρώματα και αρώματα!

Υλικά για 6 άτομα

Great Freaky Chefs θα χρειαστείτε:
  • πρασινάδες διάφορες (μπορείτε ωραιότατα να χρησιμοποιήσετε τις έτοιμες σαλάτες από το super market-ξέρουμε δεν είναι πολύ της νοικοκυράς, αλλά μας λύνει τα χέρια) – καλό είναι να περιέχουν ρόκα
  • 1 πακέτο κρουτόν
  • κυβάκια παρμεζάνας
  • 35 γρ κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • προαιρετικά λίγη καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • cranberries (θα τα βρείτε σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς και ψαγμένα super market) ή ρόδι

Για το dressing:
1/3 κούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές ξίδι balsamico
2 κουταλιές ζάχαρη (ή λίγο μέλι)
1 κουταλιά μουστάρδα γλυκιά
λίγο αλάτι και πιπέρι
Για να το εκτελέσετε:
Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τις πρασινάδες και από πάνω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε τα συστατικά για το dressing και περιχύνουμε τη σαλάτα μας λίγο πριν το σερβίρισμα! Ανακατεύουμε και σερβίρουμε


Banoffee

Freaky Chefs θα χρειαστείτε:
·        2 κουτιά γάλα ζαχαρούχο
·        1 κουτί μπισκότα Digestive
·        ¼ πακέτου βούτυρο
·        3 μπανάνες
·        2 κρέμες γάλακτος
·        1 κουτ. σούπας  ζάχαρη άχνη
·        Λίγο κακάο
Για να το εκτελέσετε:
Ανοίγουμε δύο τρύπες στα τενεκεδάκια με το γάλα και τα σκεπάζουμε μέσα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει (tip: αφαιρέστε τα χαρτάκια από τις συσκευασίες). Τα αφήνουμε μέσα σε δυνατή φωτιά για δύο ώρες.
Ανακατεύουμε τα digestive τριμμένα με βούτυρο και τα στρώνουμε  σε μια ταρτιέρα. 

Ρίχνουμε από πάνω το καραμελωμένο γάλα και από πάνω στρώνουμε τις μπανάνες σε κομμάτια.








Καλύπτουμε με σαντιγί, πασπαλίζουμε με το κακάο και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ημέρα.
Good Luck Freaky Chefs!!!
!!!Merry Christmas!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...