Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Κοτόπουλο με μανιτάρια


Περιγραφή πιάτου
Συνεχίζουμε στην κατηγορία πουλερικών με μια πολύ νόστιμη συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του γαστρονόμου αφιερωμένο στο κοτόπουλο! … και φυσικά θα σας προτείνουμε και το δικό μας touch!

Υλικά για 3-4 άτομα

Great Freaky Chefs θα χρειαστείτε:
  • 9-12 μπουτάκια κοτόπουλο – εμείς το έχουμε δοκιμάσει με ολόκληρο στήθος και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1-2 στήθη με το κόκαλο
  • 60 ml ελαιόλαδο και 2 κουτ. σούπας για τα μανιτάρια
  • 2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 500γρ. μικρά λευκά μανιτάρια κομμένα στα 2 ή στα 4
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 150-200γρ ζωμό κότας
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • Σημ. Αν βρείτε φρέσκια ρίγανη και θυμάρι ακόμα καλύτερα – χρησιμοποιήστε σε αυτή την περίπτωση 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και θυμαριού
  • Αλάτι, πιπέρι
Για να το εκτελέσετε:

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να κάψει καλά, έως να αχνίσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το κοτόπουλο σε μονή στρώση και το αφήνουμε να ροδίσει ωραία. Όταν θα έχει ροδίσει καλά, το κοτοπουλάκι θα ξεκολλήσει από μόνο του και τότε το γυρνάμε να ροδίσει απ’όλες τις μεριές. Βγάζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι, και τη δάφνη, 100ml ζεστό νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να αχνιστεί για περίπου 10 -15 λεπτά. Έτσι, το κρεμμύδι μαλακώνει και γίνονται πολύ γλυκά. Προσοχή! Το παρακολουθούμε ώστε αν χρειαστεί επιπλέον νερό να το προσθέσουμε για να μην κολλήσουν.

Παράλληλα, σε ένα άλλο σκεύος, σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο με τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν.

Αφού τα κρεμμύδια μαλακώσουν καλά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο, τα μανιτάρια με το σκόρδο, σβήνουμε με κρασί και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Συνεχίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το κρασί (3-4’) και ρίχνουμε το ζωμό (εμείς χρησιμοποιήσαμε τον έτοιμο ζωμό ψυγείου – θα μιλήσουμε και για σπιτικούς ζωμούς αργότερα). Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου μισή ωρίτσα.
Δοκιμάζουμε να βεβαιωθούμε ότι το κοτόπουλο έχει βράσει και λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε και τα μυρωδικά.

Η σεφ προτείνει ως συνοδευτικό πουρέ πατάτας ή ρύζι. Εμείς το δοκιμάσαμε με χυλοπίτες μακριές και μάλιστα τις ρίξαμε μέσα στην κατσαρόλα, αφού αφαιρέσαμε το κοτόπουλο!

Όνειρο!!!!!



Good luck freaky chefs!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...