Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Χοιρινό με δαμάσκηνα & βερίκοκα

Περιγραφή πιάτου
Η αγαπημένη χριστουγεννιάτικη συνταγή, και παντός καιρού, από τη θεία Ρενάκι (δεν είναι επώνυμο!). Είναι ένα νόστιμο και εύκολο πιάτο το οποίο μπορείτε να το σερβίρετε μόνο του ή μαζί με τα υπόλοιπα Χριστουγεννιάτικα πιάτα.

Υλικά - Για 8 άτομα
Great Freaky Chefs θα χρειαστείτε:
  • 1 χοιρινό ρολό το οποίο θα πείτε στον χασάπη σας να το αλατίσει και να του βάλει και πιπέρι πριν σας το δώσει δεμένο. Υπολογίστε να είναι για 8 άτομα
  • 1 – 2 φακελάκια δαμάσκηνα & βερίκοκα ανάλογα με το πόσο σας αρέσουν. Για την συνταγή προτείνουμε 1 δαμάσκηνο & 1 βερίκοκο
  • πατατούλες στρογγυλές μπόλικες
  • Χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 1 κονσέρβα ανανά (χρειαζόμαστε τις φέτες ανανά και το ζουμάκι)
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
Για να το εκτελέσετε:
Σε ένα ταψί βάζουμε το χοιρινό από τον χασάπη. Το αλείφουμε καλά με λάδι. Κατά μήκος του ρολού, στο πάνω μέρος, τοποθετούμε τις φέτες του ανανά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε, στο ταψί, το λάδι και τον μισό χυμό από την κονσέρβα του ανανά.
Το ψήσιμο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, στο ρολό ώστε να μην χάσει τα ζουμιά του. Αρχικά, το ψήνουμε στους 250 βαθμούς μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και στην συνέχεια το κατεβάζουμε στους 200 βαθμούς. Επιπλέον το γυρνάμε για να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές. Ο ανανάς μένει σταθερός στο πάνω μέρος του ρολού. Κατά διαστήματα το τρυπάμε και με το πιρουνάκι μας. Το ψήσιμο διαρκεί γύρω στις 3 ώρες και το παρακολουθούμε τακτικά ώστε αν «πιει» τα υγρά του, στην πορεία, να προσθέσουμε χυμό ανανά (από τον υπόλοιπο μισό που έχει μείνει).
Σάλτσα
Το ωραίο αυτό ζουμάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε μια ωραία σάλτσα, για το ρολό μας.
Έχουμε λοιπόν FreakyChefs
  • Σουρώνουμε το ζουμάκι από το ταψί
  • Σε ένα φλυτζανάκι του καφέ βάζουμε, βάζουμε 1 δάχτυλο λάδι, 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα, 1 λεμόνι στυμμένο, και διαλύουμε μια κουταλιά corn flour (προσοχή να μην σβολιάσει). Το corn flour μπορούμε να το διαλύσουμε και σε ένα χωριστό φλιτζανάκι.
  • Συμπληρώνουμε λίγο στο ζουμάκι του χοιρινού και το βάζουμε να πάρει μια βράση μέχρι να πήξει
Τεμαχίζουμε σε φέτες και σερβίρουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...