Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Onion Soup ή Κρεμμυδόσουπα

Περιγραφή πιάτου (και όχι μόνο)

Σάββατο απόγευμα, και παρά την ίωση που με ταλαιπωρεί, ακολούθησα τον σύζυγό μου σε μπαζάρ γνωστού εκδοτικού οίκου στα Εξάρχεια. Το τελευταίο πράγμα που περίμενα να βρω εκεί ήταν βιβλίο μαγειρικής. Και να το, ανάμεσα σε τίτλους κουλτουριάρικων βιβλίων, συλλογών ποιημάτων και άλλα τέτοια, ένα βιβλίο – λίγο παλιακό στην εμφάνιση – με τίτλο «Οι συνταγές της κυρίας Μάγδας». Στέκομαι, το κοιτώ και χαμογελώ! Επιτέλους κάτι ενδιαφέρον. Αρχίζω να ξεφυλλίζω τις κιτρινισμένες σελίδες του και να ανακαλύπτω μικρούς θησαυρούς. Συγνώμη από τους απανταχού freaky chefs, εγώ την κα Μάγδα, την μαγείρισσα της Θεσσαλονίκης όπως έγραφε το εξώφυλλο δεν την γνώριζα. Αποφάσισα όμως να τη γνωρίσω. Και εκμεταλλευόμενη τη μισή τιμή, αλλά και το γεγονός ότι ο σύζυγος επέμενε να μου το πάρει δώρο, βρέθηκα με ένα ακόμα βιβλίο μαγειρικής (άλλο που δεν ήθελα!)

 

Κυριακή πρωί, ξεφυλλίζω το νέο μου απόκτημα και βλέπω πολλά ωραία και ενδιαφέροντα πράγματα. Πέφτει το μάτι μου σε μια κρεμμυδόσουπα και επειδή από καιρό τη συζητάμε οι δύο freaky και ο καιρός – και η ίωσή μου- την τραβούσαν είπα να τη δοκιμάσω και πραγματικά έχω να πώ ότι ήταν υπέροχη και πολύ εύκολη. Ιδού λοιπόν η συνταγή:

Great Freaky Chefs θα χρειαστείτε (Για 6 άτομα):
  • 1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο
  • 600 γρ. κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 2 μεγάλες κουταλιές αλεύρι, ίσα να καλύψετε τα κρεμμύδια (η συνταγή λέει 20γρ. αλλά μας φαίνεται λίγο)
  • 1 ποτήρι του κρασιού άσπρο, ξηρό κρασί
  • 1 ½ λίτρο ζωμό κρέατος
  • 6 φέτες ψωμί
  • 150 γρ. τριμμένη γραβιέρα, αν σας αρέσει το τυρί, χρησιμοποιήστε περισσότερο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να το εκτελέσετε:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού που προηγουμένως έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν τα κρεμμύδια μαλακώσουν λίγο, σβήνουμε με το λευκό κρασί. Το αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε το ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20’.
Εν τω μεταξύ παίρνουμε τις φέτες ψωμιού (εγώ χρησιμοποίησα ψωμί του τόστ) και τις φρυγανίζουμε.
Σε 6 ατομικά σκεύη για σουφλέ ή σε ένα μεγάλο (αν έχετε μεγάλο θα χρειαστείτε 3 φέτες ψωμί του τοστ) τοποθετούμε στον πάτο το ψωμί και πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα. Περιχύνουμε με την κρεμμυδόσουπα, σκεπάζουμε και πάλι με τυρί και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά, σε ψηλή σχάρα στους 250οC για 10 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο ροδαλό χρώμα η κρούστα τυριού.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Tip1: Εμείς χρησιμοποιήσαμε περισσότερο τυρί (περίπου 500 γρ. συνολικά) και μας άρεσε
Tip 2: Επειδή δεν υπήρχε ζωμός κρέατος έτοιμος, χρησιμοποιήσαμε ένα συνδυασμό ζωμό κότας και λαχανικών και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλά

Good luck freaky chefs!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...